Blog GRIJP over goede medewerkers

Wil je een medewerker met lef of een medewerker die luistert?

Vanochtend om 8 uur staat Faruk voor de deur. Als het goed is, lost hij vandaag al mijn WiFi-ellende op die nu al twee jaar duurt. Het bellen naar KPN heb ik al tijden geleden opgegeven, want doorgaans is de toon van de helpdeskmedewerker zo vervelend en de vraagstelling lijkt ervan uit te gaan dat ik zelf alles verkeerd heb gedaan. Het zijn de muren of de kabels of ik of de apparaten. En dan, misschien eventueel wellicht KPN. Tegen die tijd spat de irritatie al uit al mijn poriën en ben ik er weer voor maanden klaar mee.

Maar in de zomer van 2018 kwam KPN met de WiFi servicetool. Dat was nog eens handig. Op afstand en volledig digitaal wordt alles getest én beoordeeld. Komt je WiFi snelheid zo rond de 8 Mbits uit in plaats van 100 dan wordt op afstand het kanaal gewijzigd. Is het dan nog steeds bagger, en dat is het, dan krijg je direct het aanbod voor gratis WiFi-versterkers. Die wilde ik wel. Maar… de kwaliteit bleef fluctueren. Het ging niet van 30 naar 60 Mbits, maar van 4 (is gelijk aan niets) naar 30, hooguit 40 en weer terug. En dat niet 1 x per dag, maar non stop, de hele dag door. Dus, op een zeker moment weer moed verzameld en maar weer eens een speedtest gedaan op een moment dat het slecht was. Met de belabberde resultaten kun je vervolgens direct een afspraak inplannen met een monteur die enkele dagen erna al komt.

Dat deed ik dus, in de zomer van 2018. Hij deed z’n best, echt waar. Mat alles door, ging een tijdje de deur uit om ergens in de wijk iets te testen, kwam weer terug, verving kabels, deed een restart van alles wat je kon restarten, je bedenkt het maar. En ik bleef maar zeggen: vervang nou gewoon die Experiabox. Dáár gaat het fout. Maar nee, ergens in de krochten van de KPN werd gezien dat het signaal vanuit de modem en in de Experiabox goed was en dat kon het niet zijn. Zucht. Met de belofte dat alles goed was nagekeken en dat het vast beter zou zijn, nam hij afscheid. En oh ja, waarschijnlijk lag het aan mijn telefoon. Helaas. Het was niet beter.

En vanochtend, nadat ik het eergisteren weer helemaal zat was, kwam Faruk. Faruk ging niet weg, voordat het was opgelost, zei hij. En dat bleek waar. Van zolder tot voordeur heeft hij alles nagekeken, gecontroleerd en veelal vervangen. Waaronder de Experiabox. Nu heb ik door het hele huis goede WiFi, dankzij Faruk. Maar vooral dankzij Faruk’s lef.

Lef én klantvriendelijk!!

Want Faruk heeft 45 minuten de tijd om bij mij de WiFi te optimaliseren, ondanks dat in de advertenties staat dat de monteur pas weggaat wanneer alles werkt. Nou, het werkt niet in 45 minuten. Dus Faruk geeft aan de planning door meer tijd nodig te hebben. En dat doet hij nog een keer. Want, zegt hij: ‘ik ga pas weg als alles werkt. Ik ben er voor KPN maar ook voor u. Het moet werken.’

Hiermee gaat hij, is mijn indruk, enigszins tegen het beleid van KPN in, ook door het vervangen van zo’n beetje alles. Dat moet je durven. De eerste monteur deed dat niet. Hij bleef binnen het boekje en ik bleef achter met slechte WiFi.

Faruk doet hiermee niet alleen mij, maar ook zijn werkgever groot plezier. Want ik ben nu supertevreden. Het kost KPN een modem en een versterker en een Experiabox. Maar eerder kostte het KPN ook al twee versterkers die ik niet nodig bleek te hebben en een monteurbezoek van 45 minuten zonder resultaat. Wat is duurder en wat lost en levert het meeste op? Faruk is goud waard. Ik hoop voor hem dat zijn werkgever dat inziet.

Welke medewerkers wil je en hoe krijg je ze binnen?

Wil je een medewerker met lef of een medewerker die luistert? De meesten zeggen nu waarschijnlijk: lef. Maar is dat wel zo? Op een medewerker met lef en initiatief heb je doorgaans minder invloed. Durf je te vertrouwen op mensen en hun kwaliteiten, past dit in je organisatie? Om de juiste mensen op de juiste plek te krijgen moet je eerst weten wie je zelf bent. Daarna weet je pas wie er bij je past. En dan ga je werven.

Je moet geen eigen initiatief verwachten van volgzame types, hoeveel vakkennis zij ook in huis hebben. En verwacht geen afwachtende wat-moet-ik-nu-doen-houding van mensen die weten wat ze in huis hebben en hoe ze dat willen en gaan uitvoeren.

Het gaat dus niet alleen om kwaliteit en kennis. Dus: wie past bij jou en wat straal je uit? Kloppen je website, je personeelsadvertenties, je brochures, je evenementen bij wie je bent? Daar kan ik je mee helpen. En als je weet wie je bent en wat je nodig hebt, dan helpt Robert Buning je met een staaltje arbeidsmarketing waar je u tegen zegt.

Wij hebben lef en weten waar we goed in zijn. En dat doen we graag voor jouw bedrijf. Heb jij het lef om met ons in zee te gaan? Bel me op 0618909601 of mail mij op heidi@grijp.nu

Comments are closed.